Bijgaande foto stond in de Volkskrant van zaterdag 30 april 2011 bij een artikel van Martijn van Calmthout over risico-inschatting in de Nucleaire wereld. Daar is volgens van Calmthout heel wat fantasie voor nodig.
Gebruik je fantasie en stel je een bijeenkomst voor van een risico analyse bij de bouw van een nucleaire centrale. Tientallen slimme en doorgewinterde experts in een vergaderzaal en brainstormen maar! Een gehele of gedeeltelijke meltdown zal, lijkt mij, wel opkomen bij de heren technici en een waterstofexplosie waarvan er in Fukushima een tiental hebben voorgedaan ligt ook voor de hand. Ook zonder verwoestende tsunami zal men rekening hebben gehouden met zelfs maar de kleine kans van deze mogelijke rampen.
Stel je het vervolg voor. Alle technici weten dat de gebouwen van de centrale super HiTech zijn en qua omvang enorm. Alle energiecentrales die ik van binnen en van buiten heb gezien zijn ongelooflijke installaties en ik schat dat de vier getroffen Fukushima reactoren ongeveer 40 meter hoog zijn. Daarnaast weten de technici als geen ander dat na een gedeeltelijke meltdown het onmogelijk is als mens het gebouw in te gaan om problemen op te lossen. Een Hitech oplossing ter bestijding van de ramp zal dus wel voor de hand liggen. Ik stel me een enorme robot voor, die op afstand bestuurd branden kan blussen, die het gebouw gedeeltelijk kan demonteren om bluswater bij de brandstofstaven te krijgen. Zoiets.
Terug naar de foto. Op de foto staat de ingewikkeldheid van de centrale afgebeeld op het schema achter de twee peinzende Tepco medewerkers. Dit schema is uit de kast getrokken om te tonen aan de pers. Maar kijk goed naar de linker bovenhoek van het schema. De tekenaar heeft linksboven een klein brandweerautootje ingetekend die een blauwe straal water over een deel van het schema spuit.
De tekening is lachwekkend en zorgwekkend tegelijk. Lachwekkend omdat ik super zenuwachtig wordt van het feit dat men bij de bouw van de centrale niets adequaats lijkt te hebben bedacht om de ramp ?berhaupt te kunnen bestrijden. En dat is zorgwekkend. Geen Hitech oplossing voor een enorme ramp maar ?de brandspuit van Mickey Mouse?! Het interesseert mij eigenlijk niet of er veel fantasie nodig is voor de risicoanalyse van een kerncentrales. Als de nucleaire industrie haar geloofwaardigheid wil terugwinnen zal zij haar fantasie in moeten zetten voor het? oplossen van risico?s!
Toch heeft de tekenaar het misschien onbedoeld goed begrepen. Alle berichten over de wijze waarop de Fukushima ramp wordt bestreden wijzen in de richting van Mickey Mouse. Ook daar gaat het keer op keer fout. De fantasie van Disney is grenzeloos. Daarom ter vermaak voor u: ?Mikey Mouse fire brigade? uit 1935.
http://www.youtube.com/watch?v=1gVSVU0QdEQ
Ronald van Warmerdam juli 2011.