Een voorbeeld van traditionele en inheemse energie oplossing was te zien in Hyderabad Sind in Pakistan. De woningen in de stad waren uitgerust met grote “schoepen” op de daken die bad-gir of Baadgir genoemd werden.
In de zomermaanden kan het in Hyderabad enorm warm worden met temperaturen van 45 tot 50 graden Celsius. De bad-gir op de daken, waarvan er duizenden waren konden de wind, die in de middag van zee kwam opvangen. Door een stelsel van schachten werd de koele zeewind in elke kamer van de woning gebracht.
Op de foto hieronder is te zien dat de bat-gir fors in afmeting konden zijn.
Ik vind dit een prachtige manier om op een passieve wijze met lokale omstandigheden en energieproblemen om te gaan. In het geval van Hyderabad ging het om een eeuwenoud systeem van passieve koeling.
In het boek: Architecture without Architects van Bernard Rudofsky (1980) vond ik drie foto?s van deze stad met haar bijzonder daklandschap. Ook alle foto?s die ik daarna van de Bad-gir kon vinden waren ook oud. Op Google Earth is te zien dat alle Bat-girs zijn verdwenen en vervangen door elektrische airco systemen. Een bewoner van Hydrabath bevestigde mij dit via het internet.