Op woensdag waren we op de Provada waar slogan ?de toekomst begint vandaag? aan de gevel hing. Op donderdag waren we er weer en de slogan was ongewijzigd: weer begint de toekomst vandaag. Dit schiet niet op! Een zware teleurstelling zoals je begrijpt en wellicht de verklaring waarom de bouw zo langzaam innoveert.
We waren op de Provade om te praten over het vluchtelingenvraagstuk waar Europa mee kampt en vanuit onze opdracht ca. 4.000 – 5.000 tijdelijke woningen in Amsterdam te realiseren. Er was een speciale bijeenkomst georganiseerd waarin een aantal sprekers het woord kregen en er tijd was voor discussie. Het was een suffe en licht verwarrende bijeenkomst waarin de mannen in pakken (vooral bauw en grijs) moeite hadden vluchteling van statushouder en asielzoeker te onderscheiden. Daarnaast ging het vooral weer over ?stenen stapelen? en bouwen en kwam integratie niet uit de verf. We hoorden toch nieuwe dingen maar na een vraag over geld en haalbaarheid ging de zaal in de giechel-stand en kwamen er geen serieuze antwoorden. Concurrenten onder elkaar houden hun kaken stijf op elkaar als ?t over de poen gaat. Ook het gezeur over de regels in het land was weer niet van de lucht maar gelukkig waren er mensen die het grote belang van veilig, gezond en duurzaam bouwen volgens het bouwbesluit verdedigden. Bemoedigend!
Maar wij wilden meer! Wij hadden twee belangrijke vragen: gaat de markt ons helpen? en waar is de wijn? Na de wat teleurstellende meeting gingen we op de beursvloer op zoek naar ondernemers die ons zouden kunnen informeren over de ingewikkelde klus 4.000 tijdelijke woningen realiseren die rendabel moeten worden ge?xploiteerd voor een periode van maximaal 10 jaar.
Het voert te ver om alle ervaringen allemaal te delen maar ik heb er een paar. Een paar architecten hadden mooie ontwerpen voor lichte super goed ge?soleerde woningen ontwikkeld maar nog niet nagedacht over de exploitatie. Unitbouwer Jan Snel gaat 16 statushouders opleiden in zijn fabriek waar ze ook hun eigen woningen gaan maken die in het dorp komen te staan baan krijgen. Een belegger-ondernemer nam het op voor de corporaties die door Blok in de tang worden genomen. Hij wilde graag gaan samenwerken. Een bouwer zag het wel zitten om in een tender mee te schrijven voor de hele opgave bouwen: ontwikkelen, bouwen, exploiteren en wegwezen. Als de tender maar niet openbaar was. Problemen zag hij in het bepalen van de eindwaarde van de opstal, en de vraag die we een aantal malen hoorde is of de gemeente een garantie kan geven voor een andere plaats in de stand na 10 jaar. Anderen vonden dat weer geen issue omdat er altijd vraag is naar tijdelijkheid. Daarnaast hebben we een aantal malen de vraag gekregen of er een garantie kan komen voor de huurinkomsten.
Al met al is het toch nog een geslaagde middag en wellicht hebben we toch wat meegekregen over de toekomst die vandaag hopelijk is begonnen.