PPS om duurzaamheid te realiseren?

Deze week ben ik een van de gastsprekers op het PPS seminar in Amsterdam. Het thema van de bijeenkomst is ?duurzaamheid realiseren met behulp van PPS overeenkomsten?. En de ondertitel is ?latente bronnen bij de gemeente aanboren; met simpele PPS constructies besparen op bestaande gebouwen met behoud van kwaliteit.?
Wow!
Dit voelt als een lastig en omvangrijk thema.
Het kost me hoofdbrekers om hier een verhaal over te maken.
Maar ik denk dat ik er uit ben?? komt dat zien!
Deze blog is slechts een voorproefje van het verhaal dat bij ?Matze met boter en suiker? tot stand kon komen.
Een voorproefje dus waarin ik een deel van het verhaal zal verklappen dat gaat over trends in de Nederlandse bouwwereld.
De trends in de bouw zijn simpel en ze staan in de krant. Ik noem er zeven:

  1. De overheid bezuinigt. De geluiden in het Catshuis gaan over 18 miljard en de geluiden uit de gemeentes gaan echt niet over investeren of het opwaarderen van onroerend goed. Met de crisis is duurzaamheid uit het vocabulaire van de overheid verdwenen.
  2. De waarde van veel commercieel vastgoed is veel te hoog en er zal afgewaardeerd worden. De AFM is onderweg.
  3. De waarde van veel woningen is te hoog en in de meeste Nederlandse regio?s daalt de prijs van woningen. Het einde van de daling is nog niet in zicht en de hypotheekaftrek is, nu ook in Den Haag, in het vizier.
  4. De overheid bezuinigt en gaat het met minder ambtenaren doen. Daar vloeit kennis weg.
  5. De bouwkolom heeft geen betrouwbare naam. Dat komt o.a. door de bouwfraude en wat dacht u van de vastgoedfraude? Maar het zelfbeeld van de bouwwereld is ook niet geweldig. Lees daarvoor de reacties op mijn vraag naar de ?kenmerken van de huidige Nederlandse bouwwereld? op de linkedingroep ?herbestemmen duurzaam vastgoed?.
  6. De bouwkolom is in paniek en je kunt dat meebeleven in het programma ?De slag om Nederland?.
  7. De bouwwereld is veel te groot. Mede daarom is er paniek. We hebben twintig jaar lang overproductie gedraaid en daarom zijn er te veel ambtenaren, te veel architecten, te veel bouwers, te veel ontwikkelaars en te veel makelaars bezig met gebiedsontwikkeling en bouwen. De trens is dat er nog meer banen verdwijnen.

En nu? Terug naar bovenstaande vraag of PPS de oplossing is. Ik hoop niet dat u een positief antwoord ging verwachten toen u hierboven ging lezen. Nee, PPS is geen oplossing. Ik ben van mening dat de bouwkolom nog verder moet afslanken en dat de beleggers en de burgers af moeten schrijven. En, als de overheid niet gaat investeren, als de markt niet kan investeren, als de burger geen hypotheek kan kopen, als de bouwwereld niet vernieuwd en als de regels voor bouwen niet duurzaam worden, verschuilt men zich achter de crisis en wordt de duurzame opgave niet opgepakt.
En tot die tijd?
Geef ik een lezing die ik kan maken op paaszondag bij ?Matze met boter en suiker? en kan ik genieten van deze dag?

Geef een reactie
Misschien ook interessant