Vorige week stonden er twee ?mooie? energie berichten in de krant. Het eerste in het NRC van 5 november, over een windmolenpark dat Eneco in de Noordzee gaat bouwen. Het tweede bericht in het FD van 1 november, over de nieuwe kerncentrale van Delta in Borsele.
Uit de berichten blijkt (weer) dat energieopwekking gaat over ?gedoe? en geld. We willen het niet in de achtertuin, het is smerig, tast het klimaat aan of het is zwaar giftig. De financi?le onderbouwing kan alleen met behulp van (soms veel) gemeenschapsgeld. Windmolens komen tot stand met een subsidie op de geleverde stroom maar kerncentrales kunnen ook alleen maar met een forse steun van de Franse overheid. En aangezien de Franse staat daar geen zin meer in heeft, kan Borsele twee niet, door Delta, worden gebouwd. Zelfs met de huidige, hoge energieprijzen. Energiebedrijven lijken banken en liggen aan het infuus van de overheid. Dit is vaak niet erg transparant maar wat wel duidelijk is, is dat de burger betaald: via de energienota en via belasting.
De bestuursvoorzitter van Delta heeft het begrepen. Als de prijs van energie onvoldoende is, dan maar ?bedelen? in Den Haag. Het woord ?subsidie? is daar niet erg populair en daarom pleit hij voor zwaardere CO2 belasting. Een mooie manier om de prijs van energie op te voeren. Maar de CO2 emissie rechten zijn al grotendeels (gratis) weggeven aan o.a. de energiebedrijven en andere groot-gebruikers. Daarnaast vergeet de voorzitter dat zijn eigen afval onoplosbaar smerig is. Het opruimen en opbergen van kernafval gaat de toekomst nog zwaar belasten. En wie gaat dat betalen? Het zit in ieder geval nog niet in de energieprijs van Delta.
We willen allemaal goedkope energie en de producent doet er alles aan om goedkope energie te leveren. Maar vanwege subsidies, belastingvoordelen, gratis emissierechten en ?naar de toekomst geschoven milieukosten? is het voor iedereen onduidelijk wat de prijs van energie echt is. Een deel van de rekening wordt via de nota betaald, een deel via de belasting en een deel door onze kinderen en kleinkinderen.
Ik stel daarom voor, de liberalisering van de energiemarkt af te ronden en alle overheidssteun voor energie af te schaffen, om alle belastingregelingen te schrappen, en een re?el prijs te rekenen voor het vervuilen van het milieu en de beschadiging van het klimaat. Dan ontstaat een ?Level Playing Field? waarin de verschillende producenten in een vrije markt met elkaar kunnen concurreren en de echte prijs van energie boven komt. Dus; weg met subsidie op energie!
Gerelateerde info uit NRC: Klik
Uit NRC:NRC_20111105_1_028_article4